maak kennis met de SMZK

 het laatste nieuws

 onze molens

evenementen 

jeugdpagina 

winkel

contactgegevens 

 20 april 2012 De Adriaan heeft zijn  "Adriaanzolder". De klus is geklaard.

Na maanden van zagen, timmeren, schuren en schilderen is er eindelijk resultaat te bewonderen. De Adriaan heeft zijn eigen expositieruimte.

Het schaalmodel van de Adriaan staat niet langer in een hoekje achter de deur maar volledig vrij midden op de vloer van de tweede zolder.  

De nieuwe Adriaan expositie.

Maar voordat het daar terecht kwam moest er eerst wel het een en ander gaan veranderen. De zolder werd eigenlijk niet gebruikt, op een paar bezoekjes na aan de informatiepanelen die er hingen en de kleinere schaalmodellen die er geparkeerd stonden. Ook Barbara maakte er soms gebruik van door er de kinderen uit te leggen hoe het malen van graan in zijn werk ging met behulp van een handmolentje. Na het verzoek van het Adriaanbestuur om de ruimte opnieuw in te delen met gebruikmaking van de bestaande modellen, kroop ik achter de computer voor het opstellen van een degelijk uitgewerkt concept.

Wat gaat er mee naar boven? Waar zet ik het neer? Valt er nog wat aan te vullen met nieuw materiaal? Wat heb ik nodig om alles uit te stallen?

Om te beginnen werd de hele zolder ingemeten om een indruk te krijgen van de beschikbare ruimte. Voor mij een routineklus als meubelmaker. Als eerste werden er twee consoles ingedeeld voor twee grote schaalmodellen; het Adriaan model en het schaalmodel van de Huizermolen. Na 9 jaar was eindelijk de ruimte gevonden om ook dit perfecte standerdmolenmodel aan het grote publiek te tonen. Naast de twee modellen zou ook het doorsnedemodel van het maalkoppel mee naar boven verhuizen. Een etage lager zouden, op verzoek, de grote staande vitrines worden verwijderd zodat er een veel groter zichtveld zou ontstaan op deze overvolle zolder. Het publiek zou zich daardoor beter over de vloer kunnen  verspreiden zonder de uitleg van de gids te hoeven missen. Daar zou ik zelf nooit zijn opgekomen, maar ook ik vond het een geniaal idee.

Dit had wel tot gevolg dat de inhoud van de vitrines op een andere wijze tentoongesteld zou moeten worden. Met behulp van lessenaarvitrines werd het probleem opgelost. De vijf onderkasten bleven gewoon staan en daarbovenop werden vijf kasten met een glazen ruit ontworpen. Ook de inhoud kon nog worden aangepakt. De grondstoffen die vroeger op de Adriaan werden verwerkt konden gelijk mee naar boven.

De Adriaan vitrinekast

Voor dat doel zou een soort winkelkast of vitrinekast ideaal zijn. De lokatie had ik snel gevonden. Niet tegen maar in de kozijnnissen van het trappenhuis. Met een glazen rug zodat de kast van twee kanten te bekijken zou zijn. Voor het maalkoppel en de overige attributen die eerst op de lagere zolder stonden opgesteld, ontwierp ik een forse tafel, annex bergruimte. Om te voorkomen dat het grote schaalmodel te ver naar voren zou komen te staan vanwege de krappere ruimte tussen de schuine korbelen en de aanwezigheid van een raam werd het blad eenvoudig een stuk dieper ontworpen.

 

Stilaan kreeg ik steeds meer ideeën over de inrichting door eenvoudigweg de geschiedenis van de Adriaan te gaan volgen. Aan de hand van het boekje "De Adriaan van Haarlem" kon ik vij eenvoudig aan de slag. De voorgeschiedenis leek mij ook een prima idee. De molen van Adriaan de Boois die op de oude stadstoren werd gebouwd. De Goê Vroutoren, de stadsmuren, het Spaans Beleg van 1572/73 en Kenau die in het buurtje vlak bij de molen woonde en werkte. Een verhaal dat er altijd wel in gaat bij de toeristen.

De geschiedeins van de Haarlemse Catharijnetorens

Ik werkte het idee uit door vier diorama's te gaan bouwen van vier verschillende periodes. Met behulp van de afbeeldingen uit het Noord-Hollands archief op internet, werd een duidelijk beeld gevormd van de bouw en indruk van de stadsverdediging en de Spaarnetorens in het bijzonder. Met behulp van mijn Quick-Cad tekenprogramma en een zeer vergrijsde hobby van me (papieren bouwplaten inelkaar knutselen) ontstond er uiteindelijk iets kostelijks. Vervaardigd uit 235 grams mat fotokarton en wat mdf ter ondersteuning.

In de bovenste positie, de twee Catharijne torens en de -brug die rond 1350 in de verdedigingswerken rond de stad werden opgenomen. Als tweede, dezelfde situatie van de torens maar nu aan flarden geschoten tijdens het Beleg van Haarlem. Als derde: de herstelde en nu bewoonde torens, maar nu bekend als de Goê Vrou toren en de Zanderstoren en zonder stadsmuren, gekoppeld door de Catharijne brug die op vrijwel elke antieke ansichtkaart van de Adriaan nog staat afgebeeld.

In het vierde diorama wordt duidelijk dat de Goê Vrou toren er nog steeds staat maar nu een molen torsend en voorzien van de nodige steunberen. De Zanderstoren en de brug zijn ondertussen verdwenen.

Winkeltje in de Adriaanexpositie.

Het winkeltje in de hoek was zomaar een idee. Waar iets te vinden is wat er gemaakt wordt zal ook wel iets verkocht worden dacht ik. Het toonbankje vult de vitrinekast prima aan. Er werd naar een oude weegschaal gezocht en gevonden en de storende radiator werd keurig achter wat sloophout verstopt. De aankleding van dit alles nam steeds verrassendere vormen aan . Bij Jos Kors werden blanco meelzakken opgehaald die voorzien werden met de opdruk van rond 1900 toem molenaar van Rijn op de Adriaan actief was. Jute zakken werden gekocht en voorzien van de onderstaande tekst:

jutezak de Boois

Ook een verscheidenheid aan graansoorten werden door de Zandhaas geleverd. Die moeten nog in Weckflessen worden verdeeld en gemerkt. De tufsteen  voor de trashandel werd simpelweg bij een tuincentrum gekocht.De vitrinekasten en de lessenaarvitrines worden binnenkort nog aangevuld met frissere goederen want na 10 jaar begon er het een en ander te vergrijzen.

Haarlem heeft er weer een pareltje bij.

 

Jos van Schooten.

 


9 april 2012 De Kleine Veer maalt.

De huidige "molenaar" van de Kleine Veer, Bernard Felix, is als vrijwilliger actief bij Landschap Noord-Holland en werkzaam op het terrein aan de Binnenliede. Op verzoek van LNH is de Kleine Veer van zeiltjes voorzien omdat de biotoop van het molentje nog wel eens te wensen overlaat. Met zeiltjes is het probleem meteen verholpen zo bleek op tweede paasdag.

 

Met windkracht 5 en de Kleine Veer onder zeil, draaide de molen als een tierelier en snorde als een spinnende kat. Gezien de weersomstandigheden hield de molenaar het niet droog. Door de al redelijk hoge waterstand in de poel werd de molen na een half uur alweer stilgezet om de aanwezige nesten niet te laten onderlopen.

Landschap Noord-Holland heef tevens toegezegd dat zij zelf de herstelling van de onderzijde van de kast ter hand nemen. De huidige beplanking is door de natuurinvloeden behoorlijk verrot geraakt.

Twee foto's van Bernard Felix.

De Kleine Veer onder zeil

De Kleine Veer met zeiltjes.

Die zeiltjes zijn gemaakt van een oud molenzeil. Op maat geknipt en op de naaimachine met nylongaren gestikt. Op de hoeken zijn messing zeilogen ingeslagen. Hierdoorheen zijn stukken spinbinder gestoken en aan de achterkant met een knoop geborgd. De zeiltjes kunnen zo eenvoudig worden aangehaakt zonder klimwerk.

 

De Kleine Veer maalt

Met emmers tegelijk stroomt het Liedewater het natuurgebiedje in.

 


 

8 april 2012 schoonmaken van de Schoterveense molen.

Onderhoud Schoterveense molen

De groene alg aanslag        -        de hogedrukspuit        -         en het zichtbare resultaat 

De Molen van de Schoterveenpolder heeft door de bomen rondom, het open scheprad op het noorden en de vogels veel last van alg- en mosaangroei en vogelpoep. Er moest nodig iets aan gedaan worden. Maar omdat ook de verflaag slecht is, hoopten we dat dat bij een schilderbeurt in één keer gedaan kon worden. Maar helaas is er de afgelopen jaren geen schilder geweest en besloten we toch zelf te beginnen.

Het afgelopen paasweekend zijn we dus met regenkleding en hogedrukreiniger naar de molen gegaan. Dat het niet al te mooi weer was, maakte voor ons niet uit. Want nat en vies werden we toch wel. Maar de molen zelf is er flink van opgeknapt. Al spuitend vanaf de grond en vanuit het bovenhuis hebben we een groot deel schoon kunnen maken. Nu is alleen wel erg duidelijk dat de schilder langs mag komen.

Joyce en Co Beneker.

 


 

8 april 2012 de tekst uit het blad MOLENPOST. en de laatste foto's.

Een tweede expositiezolder voor molen De Adriaan.

 

Precies 10 jaar geleden werd de uit de as herboren Adriaan na 70 jaar feestelijk geopend.

De stad Haarlem had er vanaf die dag  weer een toeristische attractie bij.

Stadskorenmolen De Adriaan. Een baken binnen de stad herrees op zijn oude stek.

Stichting Molen de Adriaan beheert de molen voor de gemeente die eigenaar is. Een grote groep vrijwilligers ontvangt de gasten en verzorgt  rondleidingen. De molen wordt tevens gebruikt voor kortlopende tentoonstellingen en is ingericht voor huwelijksvoltrekkingen en seminars. Stichting Molens Zuid-Kennemerland levert de molenaar(s) die op hun beurt de molen als levend monument voor de bezoekers laten draaien. Ook het technische onderhoud wordt al 10 jaar lang door de SMZK in zeer goede samenwerking uitgevoerd.

De doelstellingen die de twee stichtingen 10 jaar geleden voor ogen hadden werden gericht op het ontvangen van bezoekers die kennis kunnen nemen van het maalproces en van molens en molentechniek in het algemeen. Voor dat doel werd er door de SMZK op de eerste zolder een expositie ingericht die aan de hand van diverse schaalmodellen de techniek en veelzijdigheid van gebruiken van de molens visueel duidelijk maakt.

 

Hoewel  de Adriaan werd voorzien van een volwassen maalkoppel, is er sindsdien bar weinig mee gemalen. Commercieel produceren hoeft de molen ook helemaal niet. De meel- en maalzolder zijn evengoed een bezoek waard.  Hoewel er niet gemalen wordt kan men hier toch de sfeer van vroeger in zich opnemen.  Maar…..wat niet is….

Het grootste deel van de modellen die op de eerste zolder staan opgesteld werden speciaal op een uitgekozen thema door “Penterbak” gebouwd. De kap van een binnenkruier voor de visualisering van de molenwielen en de vang van de molen, evenals het kruiwerk. Diverse wiekmodellen die  de evolutie van het wieksysteem duidelijk maken;  van dwarsgetuigd tot zelfzwichting. De complete werkende inrichting van een oliemolen, een doorsnede van de waterloop van een poldermolen met vijzel, en de doorsnede van een compleet maalkoppel.  Maar ook alle kasten en vitrines gevuld met alle grondstoffen en producten die de diverse industriemolens produceerden werden in zeer korte tijd gebouwd en verzameld. En als toefje slagroom, de grote schaalmodellen van de Adriaan, de Eenhoorn en later toegevoegd die van de Zandwijkse wipmolen.

 Een etage hoger bevindt zich nog een zolderverdieping die in het eerste uur werd ingericht als de audio-video ruimte. Met twee dia carrousels en een groot scherm werd de bouw van de molen vertoond aan de geïnteresseerden.  Drie kleinere schaalmodellen en een overzichtskaart van alle voorkomende molentypes en een vitrine met het huidige molenbestand vulden de zolder aan.  Wat later, toen er diverse video’s en dvd’s van de molens verschenen, werd er een beeldscherm en afspeelapparatuur aan toegevoegd. Voor de kinderen werd de ruimte ingericht met bankjes en met behulp van een opgeknapt handmolentje kunnen ze hier nog steeds  zelf graan malen.

Na de vertoning van een korte film neemt de gids de bezoekers buitenom mee de molen in en begint zijn verhaal op de modellenzolder. Hier wordt uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat. Tijd voor een bezoek aan de tweede zolder paste gewoon niet in het programma. Bijna tien jaar lang liep iedereen deze zolder voorbij. De gidsen van de Adriaan hebben de ervaring dat het gemiddelde publiek maar een half uur de tijd neemt om de molen te bezoeken. In dat half uur proberen de gidsen het de bezoekers zo goed mogelijk naar de zin te maken. Maar als het op een mooie dag een stuk drukker is, lopen de diverse groepjes wel eens op elkaar te wachten. Filevorming op de modellenzolder.

Over de inrichting van de nieuwe  zolder waren we het al vrij snel eens. Het schaalmodel van de Adriaan stond al die tijd al een beetje weggemoffeld in een lastige hoek. Dat model mocht wel wat beter tot zijn recht komen, mede omdat de gidsen er altijd wel een verhaal bij hadden te vertellen. De Adriaanzolder was de uitkomst. 

De hele inrichting zal betrekking hebben op de Adriaan als werkpaard van de stad. Wat veel bezoekers niet weten is dat de oude Adriaan diverse interessante functies heeft gehad. Gebouwd bovenop een oude verdedigingstoren en ingericht als trasmolen maalde hij tufsteen en diverse andere grondstoffen voor de industrie. Hij vermaalde verfstoffen, eikenschors tot run voor  de leerlooierijen, en kalk. Na deze periode werd de molen verkocht aan een Haarlemse tabakshandelaar die er tabaksbladeren ging vermalen tot snuif. Een in die tijd populair genotsmiddel. Maar toen ook snuiftabak uit de mode raakte werd de molen nogmaals  verkocht en werd er sindsdien koren mee gemalen. Een heel scala aan graanproducten verliet de korenmolen naar de bakkers en huishoudens. Maar ook voor kippenvoer kon men er terecht.

En die hele geschiedenis komt straks terug op de Adriaanzolder. Ook de historische ontwikkeling van de stadstorens en de uiteindelijke bouw van de molen wordt in dioramavorm  weergegeven. Het Adriaanmodel komt op een goed bereikbare plek op een mooiere sokkel te staan.

Het schaalmodel van “de Standerdmolen van Huizen” krijgt als de moeder van de korenmolens ook een prominente plek. Eindelijk kan dit prachtige “Penterbak” model na 9 jaar alsnog definitief tentoongesteld worden. De molenaarskar komt ook in de buurt van de standerdmolen te staan. In een nieuwe vitrinekast worden de diverse producten, halffabricaten en eindproducten van de Adriaan verzameld, en er komt een toonbankje te staan waar al die artikelen ogenschijnlijk worden verhandeld.

Voor de realisering van de nieuwe inrichting werd weer een beroep op Penterbak en de SMZK gedaan . Een klus waar ik absoluut mijn tanden weer in wilde zetten. Voor de uitvoering maakte ik een duidelijk uitgewerkt concept waar het bestuur op mocht schieten.  De ideeën vielen al vrij snel in goede aarde en er werd verzocht om er een kostenplaatje aan te hangen.  Na een paar weken werd het groene licht gegeven en kon er materiaal besteld worden om de nodige meubels te kunnen bouwen.

De ontwerpen van alle kasten en consoles werkte ik thuis uit met mijn Quick CAD tekenprogramma. Als eerste werd de hele zolderetage grondig ingemeten. Gevolgd door de diverse kasten en consoles. Na wat kleine aanpassingen werden er, na het maken van de zaaglijsten, op zaterdag 3 december 2011, 14 platen populierenmultiplex opgedeeld. Toch handig als je zelf meubelmaker bent en er een opdeelzaag op je werk staat. Na 5 uur zagen vertrokken we uit Hillegom met een goedgevulde aanhanger naar de werkplaats in Schalkwijk.

Het weekend erna werden de eerste kasten in elkaar gezet. Daarna volgde de decoratie. De kasten en consoles krijgen een paneeluitvoering wat er zeer bewerkelijk uit ziet. Maar schijn bedriegt. De kasten worden allemaal in een oudgroene kleur geschilderd en afgewerkt met antiekgrenen werkbladen. Het meeste decorhout is wind gezaagd populieren en werd met nationale molendag nog op de Eenhoorn verwerkt. Na 9 maanden winddrogen in de molenschuur gereed als timmerhout. Zo gauw als de meubels gereed zijn kunnen ze naar de Adriaan worden vervoerd.  Sommige kasten moeten met de lier en het luiwerk naar boven. Als alles op zijn plek staat kunnen we beginnen met de inrichting, de uitwerking van het lichtplan en verdere afwerking.  

Op de eerste expositiezolder moet ook nog het een en ander veranderen.  Deze zolder krijgt een groter blikveld. De hoge vitrinekasten in de midden opstelling gaan verdwijnen en maken plaats voor 5 lessenaar vitrines. De inhoud van de oude vitrinekasten wordt voor een deel naar de Adriaanzolder verhuisd en de resterende inhoud kan daarna beter worden verdeeld en aangevuld met nieuw en vers materiaal. Er wordt wat met modellen geschoven, een vers likje verf aangebracht, en opnieuw van informatie materiaal voorzien. Het schaalmodel van de Eenhoorn wordt iets hoger gezet en aangevuld met het model van de mallejan.

De bouw van de kasten vordert al gestaag.  De aankleding van de nieuwe zolder  en de  invulling van de kasten zullen best nog wel even wat werk verschaffen maar we hopen alles op tijd gereed te hebben voor de feestelijke jubileumdag in april 2012. We houden u op de hoogte.

Jos van Schooten, alias Penterbak.

 

 

 Molen De Adriaan expositiezolder

      

De gewijzigde expositiezolder. De hoge vitrinekasten hebben plaats gemaakt voor lessenaarkasten waar de grondstoffen, halffabrilkaten en eindproducten van de diverse industriemolens worden getoond.

 

Molen de Adriaan expositieruimte 

De inhoud van de papier- loodwit- verf- en krijtmolen.

 

De voorlopig ingevulde vitrinekast op de Adriaanzolder.

 

 De vitrinekast en alle overige meubelstukken staan vrijwel allemaal al op hun plaats. De vitrine is alvast ingevuld met de overgebleven produkten. Links de korenmolen, in het midden de snuifmolen en rechts de trasmolen.

  


  24 december 2011.  Eindelijk weer nieuws.

Tussen 2 oktober en 24 december is er niets aan deze website veranderd. Niet omdat er niets te melden viel maar om andere redenen.

 

Na het Molenweekend Noord-Holland zuid zat de klad er even in. De drukte op mijn werk en de activiteiten rond de inrichting van molen de Adriaan slokte de meeste tijd op.  Daarbij kwam ook nog de actie die de Web host  uitvoerde.  Door  een verbetering in de beveiliging  werd op 1 december de Site-editor uitgefaseerd.  Kortweg; het ondersteuningsprogrammaatje dat nodig is voor de opmaak van mijn HTML bestanden werd niet meer ondersteund (verouderd) en afgesloten. Via een zelf gratis te downloaden bestandje zou alles weer moeten werken, maar dit lukte voor geen meter.  Na een boze mail, waarin ik de web host verzocht om dit door hen veroorzaakte probleem op te lossen, kreeg ik de mededeling dat via Bestandsbeheer-editor de HTML sites weer aan te vullen en te wijzigen waren.

 Het programma dat hierin draait lijkt veel op het verouderde programma. De commando’s en werkbalken komen grotendeels overeen maar er kunnen nog wat veranderingen opduiken. De tijd zal het leren.

 Even een inhaalslag

 


 24 december 2011. Voortgang Inrichting van molen de Adriaan.

Op vrijdag 2 december werden er 17 platen populierenmultiplex afgeleverd op mijn doordeweekse werkplaats in Hillegom. Bestemd voor de bouw van de meubelen en consoles voor de inrichting van de tweede expositieruimte van de Adriaan. Op de zaterdag erna zijn bijna alle platen aan de hand van een zaaglijst opgedeeld in alle nodige onderdelen voor het meubelwerk. In de namiddag vertrok een goed gevulde aanhanger naar Schalkwijk waar de onderdelen gesorteerd werden opgeborgen.  Op zaterdag 10 december werden de meeste kasten al in elkaar gezet.

 Daarna volgt het decoreren. De meubelen krijgen een paneelinvulling en zien er later uit alsof er een meubelmaker ijverig is bezig geweest. Het hout dat we gebruiken voor al het stijl regel en paneelwerk is het populierenhout dat we afgelopen jaar tijdens het Molenweekend nog tussen de zagen van de Eenhoorn hadden liggen. Na een jaar winddroog geschikt om te bewerken.

fotocollage werkzaamheden Adriaaninrichting.

 


 Zaterdag 5 november 2011. (bericht 24-12-2011) Weidemolen De Kleine Veer.

 Op verzoek van Landschap Noord-Holland hebben we de Kleine Veer maalvaardig gemaakt.

 Na de laatste herstelling van 2010 bleef er nog een niet onbelangrijk klusje liggen.  Het maalwerktuigje van de weidemolen; de roerom van de waaierpomp, moest nog worden aangepast. De lagering van deze belangrijke as was de zwakke schakel bij de vorige calamiteit. Door het verzakken van de spil raakten de tandwielen van elkaar gescheiden waarbij deze behoorlijk beschadigden. Een versleten onderlager was de oorzaak. Op zaterdag 5 november werd er door een groepje vrijwilligers actie ondernomen. De herstelde onderdelen werden weer toegevoegd en de molen werd aan een inspectie onderworpen. Enkele MIO’s  (molenaars in opleiding) hadden zich gemeld om mee te helpen en om op deze manier de weidemolen te leren kennen.

 Nadat de kammen van het bovenwiel door de “tandarts” waren  bijgewerkt dreven de wielen weer naar behoren in elkaar. De Kleine Veer moet vanaf januari 2012 weer inzetbaar zijn om de poel achter de molen te vullen.

 fotoblad Onderhoud Kleine Veer.

 

 

 


 8 en 9 oktober 2011. Molenweekend Noord-Holland-zuid.

 In het weekend van 8 en 9 oktober werd voor de 9e keer het Molenweekend Noord-Holland-zuid gehouden. Een twintigtal molens, hemelsbreed van Santpoort tot Laren NH. , hielden hun deuren een of twee dagen geopend voor de molenliefhebbers.  Het weekend  trok aanzienlijk minder bezoekers  dan de  voorgaande jaren omdat het weer niet echt meewerkte. De zaterdag ging nog wel maar de zondag viel letterlijk in het water.  De spaarzame bezoekers kwamen die dag  bij de Eenhoorn evenwel op de pannenkoeken af  terwijl de molen zelf er niet zoveel zin in had.

 De fa. Poland kwam daags voor het Molenweekend nog even langs om de laatste plank van de werkvloer vast te timmeren en ook de zeilarmen werden gemonteerd en de bruine lappen netjes vastgebonden.  Mooi op tijd gereed na een natte zomer.

 


 

 

Zondag 2 oktober 2011    Klussen op de Schoterveense molen.

Het is nazomer op 2 oktober dus een mooie gelegenheid om de hekken van de wieken in de lijnolie te zetten.

Joyce smeert de hekken in de lijnolie

Pootje inhaken en twee handen vrij voor de vette klus.

Abel helpt een handje mee.

Abel help een handje mee, zolang er maar niet geklommen hoeft te worden.


 

Zaterdag 1 oktober 2011   Molen de Eenhoorn is geschilderd. 

De schilders hebben de molen verlaten, de molen wordt weer gereed gemaakt om te zagen en gereed gemaakt voor het Molenweekend.

Paltrokmolen De Eenhoorn

De Eenhoorn kan weer opgefrist de herfst in. De molen is weer prachtig zwart en de kleuren zijn weer helder en strak. De binnenzijde van de luifels en de werkvloer moeten we zelf nog schilderen evenals de ramen en de sledes. Een klus die we zo snel mogelijk gaan proberen uit te voeren, zolang het weer nog een beetje meewerkt. De luifels en het plafond van de werkvloer beslaan 120 vierkante meter. Witte klus...

Baard en makelaar onder de luifel

Detail van de baard en de makelaar van de rechter luifel.

elektrawerk opknappen

De nieuwe stuurstroomkabel van de krui- en liermotor wordt door MIO Guus in orde gemaakt.

Oogsplitsen voor de beveiligings lijnen.

Molenaars Joyce en Barbara splitsen de kunststof lijnen voor de nieuwe afzetting rond de zaagvloer.

De nieuwe afzetting rond de zaagvloer.

De nieuwe afzetting rond de zaagvloer. Grijs gemoffeld staal en zwarte lijnen. Staat wel chique hoor...

Nieuwe stellinghaak.

De nieuwe stellinghaak is op het schavothek geplaatst met twee houten duimen.


 

 

 

September 2011   Korenmolen de Adriaan krijgt er een expositiezolder bij.

De Adriaan wordt verrijkt met een tweede expositieruimte. De etage boven de modellenzolder werd bij gelegenheid alleen gebruikt voor de ontvangst van kleine groepjes kinderen die het malen van tarwe werd uitgelegd op een kleine handmolen. Verder werden er in de beginjaren sporadisch dia's vertoond of een dvd afgespeeld. Verder lag deze etage er een beetje nutteloos bij. Het huidige bestuur van molen de Adriaan heeft besloten dat deze zolder een veel betere invulling verdient. Er is geopperd om de geschiedenis en functie van de Adriaan op deze etage met behulp van modellen en andere attributen te gaan invullen. De ruwe plannen zijn al gemaakt en de ruimte is al een beetje ingepland. De eerste kleine stap is al gezet door het verplaatsen van de twee kleine modellen en de vitrinekasten. De Zandwijkse wipmolen keert niet meer terug en staat nu weer bij 'Penterbak' thuis. Paltrokmolen de Vrouwenakker is een etage lager geplaatst in de buurt van het grote model van de Eenhoorn.

De halflege zolderetage.

Ook de huidige modellenzolder krijgt nog een facelift. Alle modellen en onderdelen die betrekking hebben op de korenmolen, en uiteraard het schaalmodel van de Adriaan, gaan een etage hoger naar de ruimte hierboven op de foto.


 

Zaterdag 17 september 2011   Korenmolen De Zandhaas valt in de prijzen tijdens de 13e Molencontactdag.

Het verslag van deze gezellige jaarlijkse molencontactdag van Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie is geschreven voor ons kwartaalblad Molenpost. De tekst willen we u evengoed niet onthouden.

Voor een uitgebreide fotoreportage kunt u hier terecht bij       â–º Mijn Album. â—„          De tekst bij dit artikel vindt u hier       â–º Verslag â—„

Overhandiging oorkonde voor de Zandhaas

Elvira Sweet, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland overhandigt de molenprijs 2011 aan Jan van Diepen en Pieter Kors.

De prijswinnaars

De drie prijswinnaars ter zijde van Elvira Sweet, links Wouter Pfeiffer van korenmolen de Vriendschap in Weesp, Jan van Diepen en Pieter Kors van en namens korenmolen de Zandhaas en rechts Eric Dudink van korenmolen De Krijgsman te Blokker.

Korenmolen de Eersteling in Hoofddorp in een dikke winterjas.

Deze foto willen we u niet onthouden. De Eersteling in Hoofddorp staat in de steigers voor groot onderhoud aan het metselwerk. De hele romp wordt opnieuw gevoegd en de binnenkant wordt opnieuw gepleisterd. De molen heeft ernstige vochtproblemen en moet weer waterdicht worden gemaakt. Een stoffige klus. Vrijwillige molenaar Sander van Rijn kan de rest van het jaar niets met zijn molen beginnen. De verkoop van meelprodukten gaat in beperkte mate wel door. Er staat een container-winkel onderaan de geniedijk waar u gewoon terecht kunt.

 

 


 

Vrijdag 9 september 2011    Open Monumentendagen.

Dit weekend worden weer de landelijke Open Monumentendagen gehouden. Gecombineerd met de vele activiteiten in de binnenstad van Haarlem valt er heel wat te zien en te beleven. Ook de SMZK is dit jaar weer van de partij met 4 molens. De Adriaan in het centrum, De Schoterveense molen waar de smulpapen terecht kunnen voor een lekkere pannenkoek, De Hommel, en de Eenhoorn. De schilders zijn nog niet klaar maar hebben voor dit weekend even de spullen aan de kant geschoven. De molen wordt morgen startklaar gemaakt voor de volgende zaagklus. Iedereen is van harte welkom.


 

Zaterdag 3 september 2011    Molenweekend Noord-Holland Zuid.

De laatste posters zijn rondgedeeld onder de deelnemende molens. De deelnemerslijst is door deze persoonlijke benaderingen aardig uitgebreid. De gegevens zijn weer verwerkt in de lijst.   klik hier voor de lijst.  We hopen allemaal op een goede bezoekersopkomst en op mooie winderige dagen.

Jos.


 

Zaterdag 3 september 2011    Nieuws van de Eenhoorn.

De schilder staat nog steeds op het erf. Onderbroken door een welverdiende vakantie en  geplaagd door het slechte weer duren de bezigheden langer dan verwacht. Maar wat er gereed is oogt ook meteen weer gelikt. Fris groen en felrood voor de hijskraan en het kruirad, bijna zwart voor de romp en luifels.

Komend weekend (10 en 11 september) zijn de landelijke Open Monumentendagen. Het is te hopen dat de Eenhoorn dan weer vrijgegeven is en weer kan gaan zagen.

Jos.

HijsblokAskop en roedesKruirad


 

Donderdag 14 juli 2011    Nieuws van de Eenhoorn.

Op dit ogenblik staat de molenmaker op het erf van de Eenhoorn. De fa. Poland uit Oterleek is met de grote schilderbeurt begonnen. Dat betekent dat de komende weken de Eenhoorn niet kan draaien. Als eerste wordt het wiekenkruis onderhanden genomen. De eerste wind- en steekborden liggen al achter de luifel fris in de groene verf te drogen. De roedes worden op de kale plekken gecontroleerd en daarna zwart geschilderd. De hoogwerker staat voorlopig nog wel even in de weg.  

We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.Hoogwerker

 

 

 

 

 

Jos.

 


 

Vrijdag 24 juni 2011    Eerste bericht van de webmaster.

Voor het aanleveren van kopy of voor het stellen van een algemene vraag kun je gebruik maken van het volgende e-mail adres:

smzk@live.nl

Voor het inzenden van foto's volstaat een afmeting van 800 pixels breedte.

De berichten van het nieuwsblok van de oude website zijn voor een deel teruggeplaatst op deze nieuwe website bij ONZE MOLENS onder de betreffende molen in de kolom ARCHIEF.