maak kennis met de SMZK

het laatste nieuws

onze molens

evenementen

jeugdpagina

winkel

contactgegevens

De Kleine Veer

1993

Weidemolen

De Kleine VeerStichting Molens Zuid-Kennemerland

De Kleine Veer is in 1993 gebouwd door de vrijwilligers van Stichting Molens Zuid-Kennemerland en is een replica van de weidemolen die van 1952 tot 1969 op de Oeverlanden aan de Liede stond.

Deze molen was eigendom van het St. Elisabeths Gasthuis en verving de weidemolen die tijdens de tweede wereldoorlog was verdwenen. Toen na enkele jaren de grond en de molen in eigendom over gingen naar de gemeente Haarlem verdween ook deze vervanger in 1969 zomaar ineens uit het weidegebied langs de spoorbaan van Haarlem naar Amsterdam. Als verloren gewaand en opgegeven doken de onderdelen jaren later toch weer op in een tuin in Overveen.

Na bemiddeling door Peter Hammann kwamen de onderdelen bij (toen Peter's molen) de Veer terecht waar ze tijdelijk als expositiemateriaal werden gebruikt. Toen de SMZK een werkplaats verwierf aan het Donkere Spaarne, werden de onderdelen daarheen gebracht om de molen te kunnen herstellen. Hier kwam echter niet zo veel van terecht vanwege de slechte staat van de verwaarloosde delen. Er werd besloten om met de schaars bruikbare onderdelen en veel restmateriaal de molen te reconstrueren. Aannemer H. van der Linden was alvast begonnen met de bouw van de onderkast. Frits Breen maakte een werktekening en samen met de restanten onstond langzamerhand een gloednieuwe weidemolen. 

Het molentje werd benoemd naar zijn grote broer; poldermolen De Veer. Na een jaar op het erf van poldermolen De Veer te hebben gestaan werd er een bestemming voor de nieuwe molen gevonden. Landschap Noord-Holland kon de molen goed gebruiken voor het nat houden van een natuurgebiedje aan de Liede.  Was het toeval dat de voorganger van de Kleine Veer vroeger, ietsje verderop precies hetzelfde deed?

De Kleine Veer werd op 11 november 1994 op zijn definitieve bestemming neergezet. De betonnen bak waar De Kleine Veer op staat, werd gestort en geplaatst door de Grontmij, die toentertijd ook bezig was met de herinrichting van de Veerpolder. Landschap Noord-Holland (toen nog Noordhollands Landschap geheten) pacht het grondgebied van de Oeverlanden aan de Liede van de huidige eigenaar, Stichting Recreatie Gebied Spaarnwoude. Om de toekomst van de molen zeker te stellen werd besloten om De Kleine Veer over te dragen aan LNH.

Op 13 juni 1995 werd De Kleine Veer officieel overgedragen aan Landschap Noord-Holland. De molen staat nu ongeveer 200 meter noordelijker dan zijn voorganger, schuin tegenover de boerderij van Van Geldorp langs het fietspad en is van daaraf te bezichtigen.

Adres: Veerpad, Haarlem. Het terrein is beschermd natuurgebied en mag niet worden betreden.

Molenaar, toezichthouder: Jos van Schooten.

Contact: smzk@live.nl